Documentare

Roma’s Stories: Tradiții, Cultură și Moștenire
blank

Desfășurată în inima comunităților Rome, mini-seria de documentare intitulată „Roma’s Stories”, explorează moștenirea vibrantă și diversă a acestei minorități, dezvăluind povestea lor complexă, de la tradițiile străvechi păstrate cu sfințenie, la contribuțiile lor adânc înrădăcinate în artă, muzică și spiritualitate. Această mini-serie de documentare, aduce în prim-plan o perspectivă autentică, oferind o incursiune intimă într-o lume plină de culori, ritmuri și povești ce încântă și educă, arătând esența și bogăția culturală a poporului Rom.

O zi ca oricare alta

Primul episod al mini-seriei dedicate tradițiilor si culturii minoritatii Rome, il are ca personaj principal, pe Lali Gabor. Pe numele sau real Lajos Gabor, un expert în lucrul cu metalul, creator de obiecte inedite, Lali a dobândit recunoaștere prin expozițiile sale în muzee și aparițiile în diverse emisiuni TV.

Astfel, filmul documentar ne introduce în universul simplu și autentic al familiei Gabor. Lali devine ghidul nostru într-o călătorie inedită, dezvăluind aspecte mai puțin cunoscute ale vieții sale de familie și ale modalitatilor prin care acesta, da viața obiectelor de design.

În acest cadru, privim cum Lali își dedică viața creației unor obiecte ce îmbină tradiția cu inovația. Atelierul său devine o extensie a identității culturale, un loc unde se păstrează și se reinventează tradițiile milenare ale poporului său.

Familia Gabor, în centrul acestei incursiuni, ocupă un rol esențial în viața lui Lali și, implicit, în perpetuarea tradițiilor Rome. În liniștea vieții lor tradiționale, se conturează o poveste simplă, dar profundă, a unei comunități care își păstrează autenticitatea în ciuda provocărilor modernității.

Astfel, primul episod al acestei mini-serii de documentare, ne oferă o privire onesta a unei lumi tradiționale, unde arta, familia și obiceiurile, se împletesc într-un tablou autentic al culturii Rome.

Arta, Muzica și Educația

Arta, Muzica si Educația, reprezintă acel de-al doilea episod al mini-seriei de documentare, destinate culturii si tradițiilor minorității Rome.

Avem un pictor, pe numele sau Eugen Raportoru – primul pictor de origine Roma, care a expus la bienala de la Veneția. Prin culorile vibrante și compozițiile sale captivante, el deschide o fereastră către universul său interior, reflectând nu doar frumusețea estetică, ci și bogăția și complexitatea experienței culturale rome.

Apoi, într-un alt colt de tara, descoperim povestea inspirațională a unui profesor de afterschool, Tudor Lakatos sau Elvis Romano.

Cu radacini adânci în cultura Roma, acesta transformă învățarea într-un spectacol vibrant, învățând copiii nu doar lecții școlare, ci și valori culturale și identitare.

Muzica compusă de Elvis Presley devine astfel un limbaj al inimii, tradus în limba romanes, aducând laolaltă trecutul și prezentul intr-un “love me tender” trans-generational.

Nu in ultimul rand, avem o fanfara de alămuri, care cutreieră țările Europei de Vest, lăsând în urmă o amprentă sonoră și culturală puternică. Cu ritmuri tradiționale și instrumente specifice, Fanfara Transilvania, devine ambasadorul unei moșteniri muzicale autentice, demonstrând că, cultura Roma nu se oprește la granițele geografice.

Cultura Roma si valențele ei extrem de complexe, asa se vede prin lentila acestor trei forme de expresie artistica, atât de variate.

Electro Vrăjitoarele

Episodul al treilea al mini-seriei de documentare dedicată tradițiilor și culturii minorității Rome, aduce în prim-plan poveștile a trei artiste de origine Romă, provenite din medii sociale distincte. Aceste femei își unesc forțele într-o călătorie artistică ce explorează identitatea și moștenirea culturală Romă.

Fiecare dintre protagoniste, aduce perspectiva ei unică, evidențiind diversitatea comunității Rome și bogăția tradițiilor acesteia. Ele împărtășesc o pasiune comună pentru artă și o determinare de neclintit de a-și împărtăși creațiile cu un public cât mai larg.

Muzica, dansul și teatrul independent contemporan, devin mijloacele prin care aceste artiste își exprimă viziunea asupra lumii. Fiecare formă artistică explorează teme relevante ale culturii Rome, aducând în prim-plan nu doar tradițiile, ci și perspectivele contemporane și viitoare. Episodul este o incursiune fascinantă în lumea artelor, oferind o privire detaliată asupra modului în care aceste femei, reinterpretează și redefinesc cultura din care provin, într-un cadru urban, cool și actual.

De la ritmurile muzicale ce îmbină tradiția cu modernul, la mișcările de dans care povestesc istorii vechi într-un limbaj contemporan, și până la spectacolele de teatru independent care explorează provocările și aspirațiile comunității Rome, acest episod aduce laolaltă o paletă diversă de expresii artistice.

Prin intermediul lor, spectacolul devine o fereastră deschisă către inima și sufletul unei culturi bogate și complexe.

Oamenii Orașului

Episodul patru al mini-seriei de documentare destinate tradițiilor și culturii minorității Rome, scoate in fata, un subiect sensibil și profund relevant. Punctul focal al acestui episod este zona cunoscută sub numele de Pata-Rat, o așezare marginală aflată la periferia orașului Cluj-Napoca.

În mijlocul acestei realități aparent uitate, atat de către autoritati cat si de către locuitorii orașului, un mic grup de oameni curajoși și dedicați, activiști provenind din rândurile comunității Rome, devin eroii acestei povești.

Ei se implică într-o luptă neobosită pentru a reda demnitatea și speranța unei comunități de Romi aflate la limita subzistenței. În centrul dezbaterii stau problemele sociale stringente cu care se confruntă această comunitate, evidențiindu-se inegalitățile și provocările cu care se confruntă oamenii din Pata-Rat.

Lupta lor devine un exemplu pentru noi toti. Ei nu se luptă doar pentru o comunitate marginalizată, ci pentru o schimbare profundă în conștiința socială. Astfel, episodul  evidențiază că această inițiativă nu este doar o cauză, ci un mod de viață pentru acești activiști curajoși, transformându-i în modele demne de urmat pentru întreaga societate.

Meșterul

De la atelierul sau tradițional din curtea casei, la expoziții de prestigiu in Europa, nu a fost de cat un pas.

Spectacolul vizual și conceptual al lucrărilor lui Victor Clopotar cuceresc inimile publicului european. Privitorii vor descoperi cum arta și tradiția se împletesc armonios în mâinile acestui meșter iscusit, într-o călătorie captivantă prin universul său creativ.

Episodul al cincilea aduce în prim-plan nu doar obiecte de design remarcabile, ci și povești emoționante despre colaborare, tradiție și pasiunea pentru frumos care transcend granițele culturale.

Victor Clopotar nu este doar un meșter priceput, ci și un colaborator apreciat al artiștilor și designerilor de renume internațional. Episodul nostru dezvăluie culisele fascinante ale procesului său creativ, în care tradiția măiestriei manuale se împletește cu inovațiile și viziunile contemporane ale diverselor talente din lumea artei și designului contemporan.

În centrul întregii sale creații se află dragostea de familie, un element ce transcende granițele culturale și sociale. Astfel, personajul ne dezvăluie cum conexiunile interumane și relațiile familiale devin esențiale în procesul de creație, adăugând o notă profundă și autentică în fiecare lucrare a sa.

Teasers

blank

BEHIND THE SCENES

Previous
Next
FINANȚATOR

DESPRE FINANŢATORI

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

This site is registered on wpml.org as a development site.