Despre Noi

blank
DESPRE PROIECT

ROMA’S STORIES este un proiect hibrid între tehnologie digitală și realizarea de conținut artistic, care are ca obiectiv principal promovarea și valorificarea comunității rome și a moștenirii ei culturale.

O etapă a proiectului este reprezentată de realizarea de materiale (articole, documentare, albume foto și o expoziție), prin care proiectul își propune combaterea stereotipurilor negative despre comunitatea romă și schimbarea percepției existente asupra acesteia, prin descoperirea patrimoniului cultural al comunității, prezentarea identității și a modului de viață al persoanelor rome.

O altă etapă a proiectului este reprezentată de vizita de studiu, desfășurată timp de 5 zile și organizată de partenerii din Islanda, acolo unde tinerii romi, deja implicați în diverse proiecte și organizații care promovează cultura și comunitatea romă, au ocazia să desfășoare activități de job shadowing și să își dezvolte cunoștințe și abilități specifice industriei creative și organizării de evenimente culturale.

1

Vizita de lucru pregătitoare la Reykjavik

• Scopul acestei etape a fost pregătirea și planificarea activităților și evenimentelor principale din cadrul proiectului.
• S-au stabilit subiectele abordate în cadrul celor 5 documentare și a expoziției foto.

2

Cercetarea și maparea comunității rome

• În această etapă, în funcție de cele cinci tematici pentru documentar, s-a făcut o cercetare asupra comunității rome și a persoanelor rome care ar putea fi posibili participanți la documentare, ședințele foto sau în vizita de studiu.
• Posibilii participanți au fost contactați și s-a realizat familiarizarea acestora cu echipa de producție și cu proiectul.
• Colaborări cu diferite asociații, organizații și platforme focusate pe promovarea comunității și culturii rome au fost încheiate atât pentru a promova proiectul, cât și pentru a selecta participanții pentru vizita în Islanda.

3

Realizare platformă digitală

• Obiectivul principal al acestei etape este crearea unei platforme digitale care să fie atât reprezentativă pentru scopul proiectului, cât și atractivă pentru vizitatori.
• Platforma găzduiește conținutul creat în cadrul proiectului (5 documentare, albume foto virtuale, o secțiune de blog pentru articole), forme de expresie artistică reprezentative pentru cultura romă.

4

Realizarea documentarelor

• Împreună cu persoanele și comunitățile selectate și în funcție de programul de lucru stabilit, se realizează filmările și sesiunile foto.
• Cele 5 documentare abordează teme distincte despre viața și cultura romă: „Viața romilor din Transilvania”, „Portul la romi”, „Tradiții și evenimente: naștere, nuntă, moarte”, „Religia la romi” și „Meșteșuguri la Romi”.
• În această etapă, documentarele sunt filmate, editate, procesate și montate.

5

Vizita de studiu în Islanda (Job Shadowing)

• Timp de 5 zile, împreună cu cei 5 participanți selectați, se realizează o vizită de studiu la Reykjavik.
• Pe parcursul acestei etape, participanții dobândesc cunoștințe extinse și abilități specifice organizării de evenimente culturale, în vederea implementării de proiecte și programe destinate comunității la întoarcerea în țară.

• Tot acum, se petrec o serie de întrevederi cu asociații care lucrează în proiecte culturale, industrii creative, sociale și de incluziune, în vederea stabilirii unor potențiale colaborări.

PROJECTS
blank

PROJECTS EHF este o companie de consultanță și managementul afacerilor din domeniul cultural. Pe lângă colaborările cu diverse companii care se ocupă de design și animație, advertisting sau organizare de evenimente, PROJECTS a avut proiecte împreună cu majoritatea caselor mari de producție din Islanda, Iceland Film Fund, cu Ministerul Industriei și Inovării și cu Școala de Film Islandez.

23 FILM
blank

23FILM este o companie independentă specializată pe dezvoltare și producție de film din Cluj-Napoca. În portofoliul companiei se regăsesc proiecte precum co-producția lungmetrajelor „SNUPD: Să nu uiți până diseară” și „Pup-o, mă! 2” și producția filmului „Vineri3”, co-producția scurtmetrajul „Turnul din Pisa” și producția scurtmetrajului „Venus from the East”, documentare precum „Dincolo de Lume” și „Roma Therapy” și un proiect de educație antreprenorială, Transylvania Moviepreneurs.

FINANȚATOR

DESPRE FINANŢATORI

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

This site is registered on wpml.org as a development site.