În domeniul învățării prin experiență, există o cale cunoscută sub numele de „job shadowing”.  Călătoria la Reykjavik, Islanda, organizată în cadrul proiectului nostru Roma Stories, a însemnat un schimb de „know-how” pentru un grup de cinci persoane de etnie romă. Experiența lor din Reykjavik, unde au întâlnit culturi diverse, peisaje captivante și oportunități care le-au lărgit orizonturile, s-a concretizat printr-o serie de ateliere, workshop-uri și întâlniri “one to one” cu membri ai unor organizații islandeze, astfel încât la întoarcerea lor în țară, să poată elabora și implementa proiecte culturale, educaționale sau sociale.

Prima zi a însemnat întâlniri “non-formale”, în cadrul cărora cei cinci participanți au vorbit despre proiectele și activitățile fiecăruia dintre ei. În partea a doua a zilei, cei cinci s-au relaxat într-o plimbare pe străzile capitalei islandeze și au vizitat anumite puncte de interes turistic.

Sergiu Pleșa, în vârstă de 34 ani, învățător la o școală gimnazială din Cluj, s-a declarat plăcut impresionat de locurile văzute și de persoanele pe care le-a cunoscut. Fuziunea dintre oameni, locuri și proiecte a adus un plus de cunoștințe în cadrul activităților sale profesionale și spune că ar repeta experiența aceasta fără să stea pe gânduri.

Un alt membru al grupului, Alex Stan (23 ani) a povestit că i-a plăcut experiența „Zbor deasupra Islandei” (FlyOver Iceland), care este cea mai nouă atracție din Reykjavík și care folosește tehnologie de ultimă generație pentru a oferi senzația de zbor. Ce se întâmplă de fapt? În timp ce zburați virtual (se stă suspendat, cu picioarele atârnând, în fața unui ecran sferic de 20 de metri), deasupra ghețarilor, fiordurilor uimitoare și a celor mai emblematice peisaje islandeze. Există efecte speciale, precum vântul, ceața și aromele, care se combină cu mișcarea călătoriei pentru a crea impresia de zbor.

Ionuț Șerban, care este de meserie actor, a povestit o întâlnire  de la universitate, unde a intrat în contact cu studenții curioși. Acești studenți și-au exprimat o curiozitate sinceră față de poporul rom, declanșând un dialog care a depășit granițele geografice. Acest schimb de idei a întruchipat conectivitatea globală încurajată de astfel de experiențe.

Biancăi Neștian, mezina grupului, i-a făcut plăcere întâlnirea cu profesoara Sofia și elevii acesteia. Dedicarea și entuziasmul lor față de educație au lăsat o impresie frumoasă. Impactul profund al acestei interacțiuni s-a extins dincolo de simpla îmbogățire profesională.

Unul din lucrurile învățate în timpul șederii lor a fost descoperirea unor căi accesibile de sprijin financiar pentru a-și materializa ideile și proiectele inovatoare. Astfel, ei au învățat despre cultivarea aspirațiilor antreprenoriale și oportunități de transformare a ideilor în realități tangibile.

În retrospectivă, călătoria la Reykjavik, Islanda, și a activității de Job Shadowing a pus în lumină puterea de transformare a oamenilor și a ideilor lor. Întâlnirile cu diverse culturi occidentale, curiozitatea studenților, inspirația mentorilor și accesul la sprijinul financiar pentru proiectele lor le-au îmbogățit viețile participanților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is registered on wpml.org as a development site.